Eugen Qvarnström

Eugen Qvarnström är regementstrumslagare (musikanförare) vid LDK och är den som leder verksamheten vid parad, såväl till fots som till häst.

Eugen debuterade i vaktparaden till Stockholms slott som trumslagare i Hemvärnet redan vid 12 års ålder. Genom åren i den militärmusikaliska traditionen framträdde han i tonåren med Flygvapnets musikkår (Stockholms Blåsarsymfoniker), Hemvärnets musikkår i Södertälje och FBU musikkår.

Gymnasietiden på Södra latin breddade hans musikaliska intresse och pojkdrömmen om tjänstgöring vid värnpliktsmusiken tog vid. Efter genomförd värnplikt som slagverkare vid Arméns musikkår (AMK) stannade Eugen kvar i det militära för plutonbefälsutbildning och verkade sedan som instruktör vid AMK. Efter en tid vid Stockholms Universitet såsom konst- och statsvetarstudent, flyttade Eugen till Rom för att studera det vackra italienska språket. Hemkommen till Sverige för ytterligare universitetsstudier hamnade han återigen i det militärmusikaliska nätet, denna gång som ställföreträdande regementstrumslagare vid AMK.

Eugen fick 2005 tjänst som regementstrumslagare och truminstruktör vid Arméns Trumkår (TRK) vid Södermanlands regemente Strängnäs, senare placering Livgardet, Kungsängen. Efter TRK:s nedläggning förflyttades Eugen 2009 till Livgardets dragonmusikkår som slagverkare och beriden pukslagare. 2013 utsågs han till regementstrumslagare vid musikkåren.

Eugen har spelat i skiftande sammanhang, även om det var just den militärmusikaliska kontexten han först kom att verka i. Ett av hans specialområde under 18 år var den skotska säckpipemusiken, där Eugen genom många år ledde trumsektionen i ”The pipes & drums of the 1st Royal Engineers” (idag Stockholm Pipe Band) vid ett stort antal turnéer, konserter och internationella tävlingar. Under hans ledning vann man sin division i världsmästerskapen i Glasgow, en bedrift inget band från ett icke engelsktalande land någonsin lyckats med.

Eugen har sjungit för Påven Johannes Paulus II, spelat för Sveriges äldsta träd, ridit som anförare vid invigningen av Ryttar-EM i Göteborg på Ullevi, medverkat vid militära och kungliga begravningar, men, ett av de största minnena är nog att ha fått spela på Gustaf III:s silverpukor från 1771, detta i samband med Kronprinsessans bröllop med herr Daniel Westling 2010.