Grönklädda parader

I vanliga fall hade vi nu närmat oss vår högvakts­premiär, med pampiga beridna parader i blå och silver­blanka uniformer, trumpeter, pukor och Eugen Qvarnström i täten.

Men nu är det inte några vanliga fall. Högvakts­paraderna är inställda tills vidare, parad­uni­formerna är undan­hängda, silver­hjälmarna ligger i sina schatull och stövlarna står putsade på sin plats. Hästarnas vall­trapper hänger i sadel­kammaren.

När ni minst anar det

Förövning i M/90

Ändå så går det beridna parader över Stockholms gator ibland. Ryttarna bär kamo­flage­uniformer och svarta rid­hjälmar. Hästarna bär enklare schabrak.

Dessvärre kan jag inte säga er när vi går nästa gång, men vi kommer att rida upp till slottet vid några till­fällen. Om ni får syn på oss så gäller det vanliga: samlas inte och håll avstånd till varandra. Stanna gärna upp och se oss, för vi är där för er, för dig, och det här är lika egendom­liga tider för oss alla.

Till nästa gång

Om nu högvakts­paraderna skall vara inställda en tid måste vi se till så att hästar, soldater och musiker håller den här mycket speciella färdig­heten aktuell. Äldre hästar går snart i pension och yngre hästar skall slussas in, så inte minst för de ungas skull är det bra att känna på miljön. De erfarna hästarna kan visa att det är i sin ordning med rörliga reklam­skyltar, el-skotrar och pysande bussar.

Det råkade bli en extra bra tid att miljö­träna våra hästar i år. Det är väldigt lugnt på gatorna, och vi är inte i vägen på samma sätt som vi kan vara annars. Det är som en lång mjukstart.

För kom ihåg: det här går över. Rätt snart kommer vi att skritta fram som vanligt, i blå uniformer och med vall­trapper på hästarna. Då kommer vi att tänka på den här tiden som något egen­domligt, sorgligt och lite speciellt som hände våren 2020, då inte ens högvakten gick sin parad.